Τετάρτη 26 Μαΐου 2010

Νέο ατύχημα – Νέα διαρροή

Χτες Τρίτη νέο ατύχημα σημειώθηκε σε αγωγό διαμετακομιδής πετρελαίου που διασχίζει την Αλάσκα, μετά από διαρροή αρκετών χιλιάδων βαρελιών αργού, μειώνοντας δραστικά την παραγωγή των κοιτασμάτων. Διακοπή της ηλεκτροδότησης στο σταθμό προκάλεσε το άνοιγμα των βαλβίδων εκτόνωσης, με αποτέλεσμα άγνωστη ποσότητα αργού να υπερχειλίσει από μια δεξαμενή αποθήκευσης. Δεν αναφέρθηκαν τραυματισμοί, αλλά οι περίπου 40 εργαζόμενοι στο σταθμό τον εκκένωσαν. O αγωγός ανήκει, εν μέρει στην ΒΡ.
Ένα μήνα μετά την έκρηξη της 22ας Απριλίου , που κατέστρεψε την εξέδρα Deepwater Horizon , στοίχισε τη ζωή 11 εργαζομένων και προκάλεσε την τεράστια διαρροή πετρελαίου στον Κόλπο του Μεξικού , η BP δεν έχει καταφέρει να σταματήσει, ούτε καν να περιορίσει σημαντικά, την διαρροή αργού, που έχει εξαπλωθεί σε τεράστιες θαλάσσιες εκτάσεις και πλήττει πλέον τις ακτές και τα ευαίσθητα οικοσυστήματα στη Λουιζιάνα.
Κι ενώ η αμερικανική κυβέρνηση φαίνεται απογοητευμένη και εξαγριωμένη γιατί η  BP έχασε «την προθεσμία μετά την προθεσμία» για να σφραγίσει το πηγάδι, ανακοινώνει «αυστηρότερες διαδικασίες» έκδοσης αδειών για την άντληση πετρελαίου από υποθαλάσσια κοιτάσματα στις αμερικανικές ακτές.
Και για να γυρίσουμε στα δικά μας, τρία χρόνια μετά το ναυάγιο του Sea Diamond στο βυθό της Σαντορίνης και υπάρχει πλήρης αδιαφορία της πολιτείας στο να αποδωθούν επιτέλους ευθύνες  για αυτό το περιβαλλοντικό έγκλημα που επέτρεψαν να συμβεί, αλλά και για την καθυστέρησή της να προχωρήσει επιτέλους στην ΑΝΕΛΚΥΣΗ και ΑΠΟΜΑΚΡΥΝΣΗ του ρυπογόνου και τοξικού κουφαριού από τη θάλασσα της Σαντορίνης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου