Τρίτη 18 Μαΐου 2010

Μια αλλιώτικη φωνή

(αφίσα από τη νέα ταινία με την οποία συμμετέχει ο Γκοντάρ στο Φεστιβάλ των Καννών).

Πριν από μερικές ημέρες, ο Ζαν Λύκ Γκοντάρ είχε εκφραστεί με πάθος υπέρ της Ελλάδας στο γαλλικό περιοδικό «Les inrockuptibles»:
«Θα έπρεπε να ευχαριστήσουμε την Ελλάδα.
Η Δύση είναι που χρωστάει στην Ελλάδα, τη χώρα της φιλοσοφίας, της δημοκρατίας, της τραγωδίας... Πάντα ξεχνάμε τη σχέση ανάμεσα στην τραγωδία και τη δημοκρατία. Χωρίς Σοφοκλή δεν θα υπήρχε Περικλής. Χωρίς τον Περικλή δεν θα υπήρχε Σοφοκλής.
Ο τεχνολογικός κόσμος στον οποίο ζούμε τα χρωστά όλα στην Ελλάδα. Ποιος ανακάλυψε τη λογική; O Αριστοτέλης... όλος ο κόσμος χρωστάει σήμερα στην Ελλάδα
», 
τόνισε ο Γκοντάρ στη συνέντευξή του που έκανε τον γύρο του κόσμου. 
«Η Ελλάδα θα μπορούσε να ζητήσει από τον σημερινό κόσμο μας χιλιάδες εκατομμύρια για τα δικαιώματα του συγγραφέα και θα ήταν λογικό να της τα δώσουμε.
Πάραυτα. Κατηγορούν τους Ελληνες ότι είναι και ψεύτες. Αυτό μου θυμίζει έναν παλιό συλλογισμό που είχα μάθει στο σχολείο: Ο Επαμεινώνδας είναι ψεύτης και εφόσον όλοι οι Ελληνες είναι ψεύτες, άρα ο Επαμεινώνδας είναι Ελληνας. Δεν έχουμε προχωρήσει και πολύ από τότε
».
Σαν συνέχεια της συνέντευξής του o Ζαν Λυκ Γκοντάρ δεν πήγε στις Κάννες. Σε επιστολή του, προς τον καλλιτεχνικό διευθυντή του Φεστιβάλ των Καννών, Τιερί Φρεμό, επικαλέστηκε «προβλήματα όπως το ελληνικό» τα οποία δεν του επέτρεψαν να βρεθεί στο κόκκινο χαλί της Κρουαζέτ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου