Τρίτη 11 Μαΐου 2010

Κατεπείγον σχέδιο διάσωσης για τα είδη προς εξαφάνιση

Αντιγράφω από την "Καθημερινή"
"Παράλληλα με την παγκόσμια οικονομική κρίση, βρίσκεται σε εξέλιξη μια μεγάλη απειλή για την βιοποικιλότητα του πλανήτη. Η Διεθνής Ένωση για τη Διατήρηση της Φύσης (IUCN) σε πρόσφατη συνάντησή της έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για την εκπόνηση ενός «σχεδίου διάσωσης» για την χλωρίδα, την πανίδα και κατά συνέπεια την ανθρώπινη ύπαρξη...
... το ένα πέμπτο των θηλαστικών, το 30% των αμφίβιων, το 12% των γνωστών πτηνών και περισσότερο από το ένα τέταρτο των κοραλλιογενών υφάλων απειλούνται με εξαφάνιση. Παρά τις επανειλλημένες προσπάθειες της διεθνούς επιστημονικής κοινότητας, οι στόχοι που έχουν τεθεί κατά καιρούς δεν υλοποιούνται ενώ οι ρυθμοί εξαφάνισης των ειδών βαίνουν αυξητικοί"


Στη χώρα μας απειλούνται με εξαφάνιση το 15% από τα είδη των ζώων που ζουν. Ο Κόκκινος Κατάλογος της Διεθνούς Ένωσης για τη Διατήρηση της Φύσης (IUCN) αναφέρει ότι το 15% (171 είδη) των ειδών από τα ψάρια, τα αμφίβια, τα ερπετά, τα πουλιά και τα θηλαστικά της Ελλάδας εντάσσεται σε κατηγορία κινδύνου, είναι δηλαδή πιθανό να εξαφανιστούν στο βραχυπρόθεσμο ή μακροπρόθεσμο μέλλον.
Από τα σχετικά στοιχεία προκύπτει ότι περισσότερο απειλούνται τα ψάρια του γλυκού νερού και τα αμφίβια, καθώς σχεδόν το 37% και το 27% του συνόλου, αντίστοιχα, εντάσσεται σε κάποια κατηγορία κινδύνου. Στα ασπόνδυλα είδη (ανθόζωα, χερσαία σαλιγκάρια, αράχνες, κολεόπτερα κ.ά.) 50,2% των ειδών που αξιολογήθηκαν (297 είδη) εντάχθηκαν σε κατηγορία κινδύνου.

Ανάμεσα στα απειλούμενα είδη περιλαμβάνονται η καφέ αρκούδα, ο λύγκας, η μεσογειακή φώκια, ο λύκος (φωτο) , το τσακάλι, το ελάφι, η καρέττα-καρέττα κ.α.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου