Τετάρτη 21 Απριλίου 2010

Κάτω όλες οι χούντες και τότε και τώρα και πάντα!

Ξημερώματα της 21ης Απριλίου 1967 ,το ραδιόφωνο του ΕΙΡ παίζει εμβατήρια και δημοτικά άσματα και οι αγουροξυπνημένοι Έλληνες ακούν τα πρώτα «Αποφασίζομεν και Διατάζομεν» των δικτατόρων, που είναι η απαγόρευση των συγκεντρώσεων άνω των τριών ατόμων. Με συντακτική πράξη κατά τη διάρκεια της ημέρας αναστέλλονται οι διατάξεις του Συντάγματος και ματαιώνονται οι εκλογές της 28ης Μαΐου 1967. Αργά το απόγευμα ο βασιλιάς ορκίζει την κυβέρνηση, με πρωθυπουργό τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Κωνσταντίνο Κόλλια. Οι πραξικοπηματίες αφού συνέλαβαν σχεδόν το σύνολο της πολιτικής ηγεσίας, την ίδια μέρα αρχίζουν και τις συλλήψεις απλών πολιτών, ενώ έχουμε και τα πρώτα θύματα. Τα όργανα της Χούντας δολοφονούν στον Ιππόδρομο, που έχει μετατραπεί σε στρατόπεδο συγκέντρωσης, το στέλεχος της ΕΔΑ Παναγιώτη Ελή, ενώ στρατιώτες πυροβολούν πολίτες που δεν υπάκουσαν στις διαταγές τους. Δέκα ημέρες αργότερα, η Χούντα ανακοινώνει ότι οι συλληφθέντες ανέρχονται σε 6509 άτομα, στη συντριπτική τους πλειονότητα αριστερών πεποιθήσεων.
Η Ελλάδα από την 21η Απριλίου 1967 μπήκε στο «γύψο», κατά την έκφραση του Παπαδόπουλου, για 7 χρόνια, 3 μήνες και 3 μέρες.
Η κατάργηση των στοιχειωδών ελευθεριών, οι φυλακές, οι εξορίες και τα βασανιστήρια, οι δολοφονίες των αντιπάλων του καθεστώτος, ο πνευματικός και πολιτιστικός μεσαίωνας, αλλά και η Κυπριακή τραγωδία, καταγράφουν τη Χούντα των Συνταγματαρχών ως μία από τις μελανότερες στιγμές της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου