Δευτέρα 22 Νοεμβρίου 2010

Η άγρια ζωή είναι κομμάτι της ζωής μας

Δυό βίαια περιστατικά θανάτωσης άγριων ζώων είχαμε αυτό το Σαββατοκύριακο στη Βόρεια Ελλάδα. 
Πρώτα στο Δήμο Σιάτιστας βρέθηκε από μέλη του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ νεκρή λύκαινα 7 ετών, πυροβολημένη στο αριστερό πλευρό και δεμένη με σκοινί στο μπροστινό δεξί πόδι.

Στο  δεύτερο περιστατικό, στους Γεωργιανούς Ημαθίας ζαρκάδι πιάστηκε σε θηλιά που είχαν στήσει λαθροθήρες για να πιάσουν αγριογούρουνα, βρίσκοντας οικτρό θάνατο. Δύο θηροφύλακες, που περιπολούσαν στην περιοχή, το βρήκαν πιασμένο καιι προσπάθησαν να το απελευθερώσουν αλλά ήταν ήδη νεκρό. Αργότερα εμφανίστηκε λαθροθήρας , πλησίασε το εγκλωβισμένο ζαρκάδι και το αποκεφάλισε μ’ ένα μαχαίρι, για να φύγει το αίμα. Τον καταδίωξαν αλλά κατάφερε να εξαφανιστεί στα βουνά. Περιγράφοντας όμως τα χαρακτηριστικά του, αναγνωρίστηκε από φωτογραφίες και συνελήφθη αργότερα.

Χθες διαβάσαμε στο "Έθνος" για το όργιο λαθροθηρίας και λαθραλιείας στον Αμβρακικό Κόλπο, με τους ασυνείδητους να εξολοθρεύουν αργυροπελεκάνους και άλλα σπάνια πουλιά. Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, οι λαθροθήρες κυνηγούν αγριόπαπιες και βαλτόπαπιες (είδος υπό εξαφάνιση) με στόχο τη συλλογή μεγάλου αριθμού από πάπιες με σκοπό την πώλησή τους σε ταβέρνες και καταστήματα.
Πρόσφατα είχαμε διαβάσει για ολόκληρη ομάδα με πλωτά που εισήλθε παράνομα στην προστατευόμενη περιοχή της Στροφιλιάς αποδεκατίζοντας τα υδρόβια της λιμνοθάλασσας, χωρίς κανένας αρμόδιος φορέας να αντιδράσει.
Αλλά και στην Αττική, στην προστατευόμενη περιοχή της Βραυρώνας, ενταγμένη στο Δίκτυο Περιοχών Natura όπου απαγορεύεται το κυνήγι, περισυνελέγη ένα πυροβολημένος πετρίτης από τους φύλακες του αρχαιολογικού μουσείου. Πριν μερικούς μήνες είχε βρεθεί ακόμη ένας πετρίτης χτυπημένος από όπλο.
Οι περιβαλλοντικές οργανώσεις εκφράζουν την ανησυχία τους για τα πολλαπλά κρούσματα λαθροθηρίας που σημειώνονται το τελευταίο χρονικό διάστημα στη χώρα μας, ακόμα και σε περιοχές που έχουν θεσπιστεί σαν προστατευόμενες. Η έλλειψη φύλαξης από τους αρμόδιους φορείς ευνοεί την παράνομη δραστηριότητα λαθροθήρων στις παραπάνω περιοχές και την εμφάνιση βίαιων περιστατικών σαν κι αυτά.
Η ουσιαστική προστασία της βιοποικιλότητας απαιτεί άμεσα μέτρα. Ακούει κανείς;;;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου