Τρίτη 1 Φεβρουαρίου 2011

Εγκλήματα που δεν έγιναν πρωτοσέλιδα

Επανερχόμαστε μετά από αποχή ενός μήνα , αποτοξίνωσης και περιήγησης...
Ένας μήνας που απλά επιβεβαιώνει ότι απ΄τη μια ζούμε σε μια χώρα που τυχαίνει να είναι μια από τις σπουδαιότερες περιοχές διατήρησης της άγριας βιοποικιλότητας της Ευρώπης, κι από την άλλη από τις πλέον απειλούμενες περιοχές μέσα στα όρια της Ευρωπαϊκής Ένωσης, λόγω της ανεξέλεγκτης λαθροθηρίας και τις αλματώδους καταστροφής του περιβάλλοντος.
 

Μια βόλτα στην Ελλάδα τον Ιανουάριο με πρώτη στάση τη Δράμα. 
Εκεί στην εθνική οδό Δράμας - Ξάνθης στις 7 Ιανουαρίου σε έλεγχο σε διερχόμενο αυτοκίνητο βρέθηκαν στο τρέιλερ που ρυμουλκούσε δυο ελάφια τεμαχισμένα. Ο ασυνείδητος οδηγός τα είχε σκοτώσει λίγο νωρίτερα και τα είχε τοποθετήσει σε 13 σακιά συνολικού βάρους 132,5 κιλών!
Ο τελευταίος φυσικός πληθυσμός ελαφιών στην Ελλάδα, βρίσκεται στη Ροδόπη και αριθμεί πλέον μόλις 20 – 30 άτομα, λόγω της δράσης λαθροθήρων. Τα ελάφια, που κάποτε ζούσαν σχεδόν σε όλη την ηπειρωτική Ελλάδα, αφανίζονται, το είδος τους βρίσκεται πλέον στην κατηγορία των «Κρισίμως Κινδυνευόντων» ζώων της  χώρας.
 

Ανατολικότερα στον Έβρο, στις 15 Ιανουαρίου, λύκος βρήκε το θάνατο μετά από πυροβολισμό 2χλμ από το χωριό Μεταξάδες στον Έβρο.
 

Την επόμενη μέρα στα Γρεβενά βρέθηκε νεκρή αρκούδα, πρόχειρα θαμμένη στους νότιους πρόποδες του όρους Καμβούνια. Κτηνοτρόφοι της περιοχής έλεγαν πως θανατώθηκε τουλάχιστον ένα μήνα πριν από πυροβολισμό.
 

Μερικές ημέρες αργότερα σε τροχαίο ατύχημα στην Παλιά Εθνική οδό Θεσσαλονίκης- Καβάλας, στο ύψος του Αγίου Βασιλείου, βρήκε το θάνατο αρσενικός λύκος, ηλικίας περίπου 2-3 ετών. Στο συγκεκριμένο τμήμα του δρόμου μάλιστα, έχουν συμβεί επανειλημμένα και στο παρελθόν τροχαία ατυχήματα με θύματα λύκους.
 

Νοτιότερα την επόμενη μέρα σε οργανωμένη επιδρομή λαθροθήρων (9 άτομα φορώντας κουκούλες που κάλυπταν τα πρόσωπά τους επιβαίνοντες σε πέντε μηχανοκίνητες βάρκες κηνυγούσαν παράνομα επί μιάμιση ώρα ) στον πυρήνα του Εθνικού Πάρκου του Αμβρακικού (Ζώνη Α, περιοχή προστασίας της φύσης), θανατώθηκαν τουλάχιστον πενήντα Φαλαρίδες. Λόγω της επιδρομής οι Αργυροπελεκάνοι , είδος παγκοσμίως απειλούμενο, αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν προσωρινά τις θέσεις όπου φωλιάζουν, γεγονός που μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την αναπαραγωγή του είδους για φέτος.
 

Αλλά και στην Κρήτη στις 24 Ιανουαρίου στο Αγιοφάραγγο της Μεσσαράς βρέθηκε δεμένη και ..πνιγμένη χελώνα καρέτα καρέτα (είδος προς εξαφάνιση που θεωρητικά προστατεύεται παγκοσμίως) . Η χελώνα είχε θανατωθεί με βίαιο τρόπο, στα χέρια αγνώστων που, όπως φαίνεται, έδεσαν μία πέτρα στο λαιμό του και το πέταξαν στη θάλασσα για να πνιγεί.

Η Διακήρυξη Των Δικαιωμάτων Των Ζώων αναφέρει
"Κάθε πράξη που χωρίς λόγο προκαλεί τον θάνατο ζώου είναι βιοκτονία, είναι έγκλημα έναντι της ζωής"
και παρακάτω
"Κάθε πράξη που προκαλεί τον θάνατο μεγάλου αριθμού άγριων ζώων αποτελεί γενοκτονία, έγκλημα έναντι του είδους"
η άγρια ζωή είναι κομμάτι της ζωής μας  και οφείλουμε να τη σεβόμαστε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου