Τρίτη 15 Φεβρουαρίου 2011

Εκουαδόρ, μια ...γειτονική χώρα

Ο Ερίκ Τουσαίν, ιστορικός και πολιτικός επιστήμονας, μιλώντας πριν λίγο καιρό σε ελληνικά μέσα είχε αναφερθεί στη συγκρότηση μιας Επιτροπής Λογιστικού Ελέγχου που θά "ανοίξει τα βιβλία" και θα εξετάσει με διαφανείς διαδικασίες όλες τις κρατικές συμβάσεις ( από τις πιο μεγάλες, όπως για παράδειγμα των πρόσφατων Ολυμπιακών Αγώνων, της Siemens, των εξοπλιστικών, των δανείων με τη Goldman Sachs, μέχρι τις πιο μικρές), βρίσκοντας ποιο μέρος του χρέους είναι προϊόν διαφθοράς, επομένως παράνομο και απεχθές κατά τη διεθνή νομική ορολογία έτσι ώστε να το αρνηθούμε!
Η κίνηση συγκέντρωσης υπογραφών για τη συγκρότηση της διεθνούς Επιτροπής Λογιστικού Ελέγχου έχει ξεκινήσει και μάλιστα την περασμένη εβδομάδα υπέγραψε τη σχετική αίτηση ο Νόαμ Τσόμσκι, τονίζοντας πως οι Έλληνες έχουν δικαίωμα να μάθουν πώς και γιατί δημιουργήθηκε το τεράστιο χρέος.

 
Μια ανάλογη επιτροπή είχε συσταθεί πριν μερικά χρόνια στο Εκουαδόρ, στην οποία συμμετείχε ο Ερίκ Τουσαίν. Ας δούμε σύντομα τι πέτυχε:

Στο τέλος του 2006 ο Ραφαέλ Κορέα κέρδισε τις προεδρικές εκλογές στο Εκουαδόρ (Ισημερινός)  με βασική του εξαγγελία να τερματιστεί η απαράδεκτη κατάσταση με το εξωτερικό χρέος που απομυζούσε τους σπουδαιότερους πόρους της οικονομίας. Τον Ιούλιο του 2007 δημιούργησε με προεδρικό διάταγμα μια Επιτροπή Λογιστικού Ελέγχου του δημοσίου χρέους – εγχώριου και διεθνούς. Η έρευνα αφορούσε 30 ολόκληρα χρόνια από το 1976 μέχρι το 2006.
H Επιτροπή δούλεψε εντατικά επί 14 μήνες, από τον Ιούλιο του 2007 μέχρι τον Σεπτέμβρη του 2008.
Ανέλυσε κάθε είδους σύμβαση που είχε υπογραφεί στους τομείς της ασφάλειας, των εμπορικών πιστώσεων, μεταξύ τραπεζών – ακόμη και του ιδιωτικού τομέα, με το ΔΝΤ, την Παγκόσμια Τράπεζα και άλλους πολυμερείς οργανισμούς.
Μελέτησε όλα τα διμερή δάνεια που είχε υπογράψει ο Ισημερινός με χώρες όπως η Ισπανία και η Γερμανία, ακόμη και τους όρους υπό τους οποίους συνάφθηκε το εσωτερικό χρέος.
Εξέτασε όχι μόνο όλα τα έγγραφα, αλλά και κάθε τι που αφορούσε το δανεισμό.
( Για παράδειγμα έψαξε γιατί αυτό το δάνειο να συναφθεί με το συγκεκριμένο επιτόκιο και όχι με κάποιο άλλο, ή ποιο μέρος του αποπληρώθηκε. Η Επιτροπή είχε το δικαίωμα να ανοίγει προσωπικούς τραπεζικούς λογαριασμούς αυτών που υπέγραφαν και παραλάμβαναν τα δάνεια και επίσης  ζήτησε παραστατικά από όλες τις τράπεζες για τα δάνεια που είχαν δοθεί ή υποτίθεται πως είχαν αποπληρωθεί γιατί έπρεπε να επιβεβαιωθεί κατά πόσο πραγματικά είχαν εξοφληθεί ακόμη και εκείνα τα δάνεια που θεωρητικά είχαν αποπληρωθεί.)
Εξέτασε τη νομιμότητα κάθε σύμβασης και των επιμέρους όρων της, τη συμβατότητά τους με το σύνταγμα της χώρας, το διεθνές δίκαιο και επίσης με το συμφέρον του έθνους.
Ξεσκόνησε συγκεκριμένες οικονομικές συμβάσεις, έργων ασυνήθιστα μεγάλων διαστάσεων για τα μέτρα του Ισημερινού, όπως π.χ. μεγάλα φράγματα, εξετάζοντας ακόμη και τους όρους που έγινε η χρηματοδότηση της κατασκευής τους κι αν όλα αυτά (κόστος, χρηματοδότηση) ήταν συγκρίσιμα με τις διεθνείς τιμές που επικρατούσαν για αντίστοιχες εργασίες.

Τρίτη 8 Φεβρουαρίου 2011

Παγκόσμιο Κοινωνικό Φόρουμ - Ένας άλλος κόσμος είναι εφικτός

«Ένας άλλος κόσμος είναι εφικτός». Το περίφημο σύνθημα του Παγκόσμιου Κοινωνικού Φόρουμ, που ακούστηκε για πρώτη φορά πριν από μια δεκαετία στο Πόρτο Αλέγκρε, συνοδεύει και τη φετινή διοργάνωση που ξεκίνησε την Κυριακή 6 Φεβρουαρίου στο Ντακάρ της Σενεγάλης. Όταν βέβαια στους δρόμους της Τυνησίας και της Αιγύπτου το πνεύμα ενός άλλου κόσμου είναι (σχεδόν) υπαρκτό», αρκετοί από τους επικριτές του Παγκόσμιου Κοινωνικού Φόρουμ θα αναρωτηθούν εάν η συγκεκριμένη διοργάνωση έχει πλέον ξεπεραστεί από τις εξελίξεις.
 
Το κίνημα κατά της παγκοσμιοποίησης, που έκανε την εμφάνισή του στα τέλη του 20ου και στις αρχές του 21ου αιώνα γνώρισε τη δική του κρίση όταν ο πλανήτης βυθίστηκε στο λεγόμενο πόλεμο κατά της διεθνούς τρομοκρατίας. Και το Φόρουμ, σαν «θεσμικός» εκφραστής αυτού του κινήματος φάνηκε να ακολουθεί για αρκετά χρόνια τη δική του πορεία μαρασμού. Το πνεύμα των προτάσεων που προέβαλλε κατά διαστήματα (όπως λόγου χάρην ο φόρος Τόμπιν για την φορολόγηση του παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού συστήματος) θύμιζαν ασπιρίνη σε ετοιμοθάνατο – ειδικά μετά την αποκάλυψη των δομικών χαρακτηριστικών της κρίσης του παγκόσμιου οικονομικού συστήματος.

Δευτέρα 7 Φεβρουαρίου 2011

Gary Moore (1952-2011) R.I.P.

Κι η ουράνια μπάντα διευρύνεται...Ροκάρουν όλοι εκεί πάνω σήμερα

Τρίτη 1 Φεβρουαρίου 2011

Εγκλήματα που δεν έγιναν πρωτοσέλιδα

Επανερχόμαστε μετά από αποχή ενός μήνα , αποτοξίνωσης και περιήγησης...
Ένας μήνας που απλά επιβεβαιώνει ότι απ΄τη μια ζούμε σε μια χώρα που τυχαίνει να είναι μια από τις σπουδαιότερες περιοχές διατήρησης της άγριας βιοποικιλότητας της Ευρώπης, κι από την άλλη από τις πλέον απειλούμενες περιοχές μέσα στα όρια της Ευρωπαϊκής Ένωσης, λόγω της ανεξέλεγκτης λαθροθηρίας και τις αλματώδους καταστροφής του περιβάλλοντος.
 

Μια βόλτα στην Ελλάδα τον Ιανουάριο με πρώτη στάση τη Δράμα. 
Εκεί στην εθνική οδό Δράμας - Ξάνθης στις 7 Ιανουαρίου σε έλεγχο σε διερχόμενο αυτοκίνητο βρέθηκαν στο τρέιλερ που ρυμουλκούσε δυο ελάφια τεμαχισμένα. Ο ασυνείδητος οδηγός τα είχε σκοτώσει λίγο νωρίτερα και τα είχε τοποθετήσει σε 13 σακιά συνολικού βάρους 132,5 κιλών!
Ο τελευταίος φυσικός πληθυσμός ελαφιών στην Ελλάδα, βρίσκεται στη Ροδόπη και αριθμεί πλέον μόλις 20 – 30 άτομα, λόγω της δράσης λαθροθήρων. Τα ελάφια, που κάποτε ζούσαν σχεδόν σε όλη την ηπειρωτική Ελλάδα, αφανίζονται, το είδος τους βρίσκεται πλέον στην κατηγορία των «Κρισίμως Κινδυνευόντων» ζώων της  χώρας.
 

Ανατολικότερα στον Έβρο, στις 15 Ιανουαρίου, λύκος βρήκε το θάνατο μετά από πυροβολισμό 2χλμ από το χωριό Μεταξάδες στον Έβρο.
 

Την επόμενη μέρα στα Γρεβενά βρέθηκε νεκρή αρκούδα, πρόχειρα θαμμένη στους νότιους πρόποδες του όρους Καμβούνια. Κτηνοτρόφοι της περιοχής έλεγαν πως θανατώθηκε τουλάχιστον ένα μήνα πριν από πυροβολισμό.
 

Μερικές ημέρες αργότερα σε τροχαίο ατύχημα στην Παλιά Εθνική οδό Θεσσαλονίκης- Καβάλας, στο ύψος του Αγίου Βασιλείου, βρήκε το θάνατο αρσενικός λύκος, ηλικίας περίπου 2-3 ετών. Στο συγκεκριμένο τμήμα του δρόμου μάλιστα, έχουν συμβεί επανειλημμένα και στο παρελθόν τροχαία ατυχήματα με θύματα λύκους.
 

Νοτιότερα την επόμενη μέρα σε οργανωμένη επιδρομή λαθροθήρων (9 άτομα φορώντας κουκούλες που κάλυπταν τα πρόσωπά τους επιβαίνοντες σε πέντε μηχανοκίνητες βάρκες κηνυγούσαν παράνομα επί μιάμιση ώρα ) στον πυρήνα του Εθνικού Πάρκου του Αμβρακικού (Ζώνη Α, περιοχή προστασίας της φύσης), θανατώθηκαν τουλάχιστον πενήντα Φαλαρίδες. Λόγω της επιδρομής οι Αργυροπελεκάνοι , είδος παγκοσμίως απειλούμενο, αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν προσωρινά τις θέσεις όπου φωλιάζουν, γεγονός που μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την αναπαραγωγή του είδους για φέτος.
 

Αλλά και στην Κρήτη στις 24 Ιανουαρίου στο Αγιοφάραγγο της Μεσσαράς βρέθηκε δεμένη και ..πνιγμένη χελώνα καρέτα καρέτα (είδος προς εξαφάνιση που θεωρητικά προστατεύεται παγκοσμίως) . Η χελώνα είχε θανατωθεί με βίαιο τρόπο, στα χέρια αγνώστων που, όπως φαίνεται, έδεσαν μία πέτρα στο λαιμό του και το πέταξαν στη θάλασσα για να πνιγεί.

Η Διακήρυξη Των Δικαιωμάτων Των Ζώων αναφέρει
"Κάθε πράξη που χωρίς λόγο προκαλεί τον θάνατο ζώου είναι βιοκτονία, είναι έγκλημα έναντι της ζωής"
και παρακάτω
"Κάθε πράξη που προκαλεί τον θάνατο μεγάλου αριθμού άγριων ζώων αποτελεί γενοκτονία, έγκλημα έναντι του είδους"
η άγρια ζωή είναι κομμάτι της ζωής μας  και οφείλουμε να τη σεβόμαστε.