Κυριακή 6 Ιουνίου 2010

Όμορφος κόσμος, ηθικός...

Οι τεχνοκράτες που συμβούλεψαν μέσω εκθέσεων του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας τις κυβερνήσεις να αγοράσουν εμβόλια για να καταπολεμήσουν την πανδημία της γρίπης, είχαν οικονομικές σχέσεις με τις φαρμακευτικές βιομηχανίες. Αυτό τουλάχιστον προκύπτει από έρευνα που δημοσιεύει η βρετανική εφημερίδα Guardian.

Έρευνα του British Medical Journal και της βρετανικής ΜΚΟ Bureau of Investigative Journalism εμφανίζει ότι οι οδηγίες που εκδόθηκαν από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας το 2004, συγγράφηκαν από τρεις επιστήμονες που είχαν στο παρελθόν αποζημιωθεί για άλλες εργασίες τους από τη Roche, που παρασκεύασε το Tamiflu και την GlaxoSmithKline (GSK), που παρασκεύασε το Relenza.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις, οι φαρμακευτικές εταιρείες αποταμίευσαν περισσότερα από 7 δισ. δολάρια από φάρμακα που αγόρασαν οι κυβερνήσεις.
ΠΗΓΗ: Ελευθεροτυπία

Η Βρεταννία που δαπάνησε περίπου 1 δισ. στερλίνες για αγορά φαρμάκων και εμβολίων, διεξαγάγει τώρα έρευνα για το κόστος της κίνησης αυτής στους φορολογούμενους. Η Ελλάδα παρήγγειλε περίπου 8 εκατ. δόσεις εμβολίων ύψους 60 εκατ. ευρώ. Ορισμένες χώρες, όπως η Πολωνία, αρνήθηκαν ωστόσο να συμμετάσχουν στην πανικόβλητη αγορά φαρμάκων και εμβολίων όταν ο ΠΟΥ ανακοίνωσε το ξέσπασμα της νέας γρίπης πριν ένα χρόνο.
Το Συμβούλιο της Ευρώπης έχει καταθέσει μια καταδικαστική έκθεση για το πώς η έλλειψη διαφάνειας στην λήψη αποφάσεων, προκάλεσε μεγάλη αναστάτωση στον προγραμματισμό για τις πανδημίες.
Παρόλο που οι επιστήμονες δεν απέκρυψαν ποτέ τους οικονομικούς και επαγγελματικούς τους δεσμούς με τη βιομηχανία, δηλώνοντας ανοιχτά ότι συμμετείχαν σε έρευνες και σεμινάρια των εταιρειών, ο ΠΟΕ δεν αποκάλυψε ποτέ επισήμως αυτές τις σχέσεις στην εξαμηνιαία έκθεση του 2004.
Αντ' αυτού ανέφερε: "Οι χώρες που μελετούν την χρήση αντιϊκών στο πλαίσιο της καταπολέμησης πανδημίας, θα πρέπει να αποθεματοποιήσουν εκ των πρότερων σκευάσματα".
Οι ειδικές οδηγίες για αντιϊκά συγγράφηκαν από τον καθηγητή Fred Hayden. Ο ίδιος, επιβεβαίωσε με email, σύμφωνα με την Guardian ότι είχε αμειφθεί από τη Roche για διαλέξεις και συμβουλευτικές εργασίες κατά την περίοδο που οι οδηγίες γράφονταν και δημοσιεύονταν. Ο ίδιος πληρώθηκε από την GSK για την παροχή συμβουλών και μαθημάτων έως το 2002. Το προηγούμενο έτος ο Hayden ήταν επίσης ένας από τους συγγραφείς έρευνας της Roche για το μελλοντικό φάρμακο Tamiflu.
Ο καθηγητής Arnold Monto ήταν ο συγγραφές του σημείου των οδηγιών του ΠΟΥ, που αφορούσε στη χρήση του φαρμάκου σε περίπτωση πανδημίας. Μεταξύ 2000 και 2004, κατά την περίοδο συγγραφής των οδηγιών, ο Monto είχε παραδεχθεί ότι είχε δεχθεί αμοιβές για τη συμβολή του σε έρευνες της Roche και της GSK. Το γεγονός δεν αναφέρθηκε ωστόσο στο παράρτημα που δημοσιεύθηκε από τον ΠΟΥ.
Όταν ο ίδιος ρωτήθηκε από την Guardian αν είχε υπογράψει κάποιο έγγραφο για σύγκρουση συμφερόντων για τον ΠΟΥ, ο καθηγητής Monto δήλωσε "Έντυπα για σύγκρουση συμφερόντων ζητούνται πριν από κάθε συμμετοχή σε συναντήσεις του ΠΟΥ".
Ο τρίτος επιστήμονας, καθηγητής Karl Nicholson, που εργάστηκε για τον ΠΟΥ όσον αφορά στην πανδημία της γρίπης, είχε δεχθεί χορηγία από τις δύο φαρμακευτικές εταιρείες το 2003, σύμφωνα με δική του δήλωση. Παρόλο που οι δηλώσεις αυτές είχαν γίνει πριν τη συγγραφή του παραρτήματος, δεν αναφέρθηκε σε αυτό σύγκρουση συμφερόντων. Ο Nicholson επεσήμανε ότι είχε για τελευταία φορά "οικονομικές σχέσεις" με τη Roche το 2001.
Όταν ρωτήθηκε αν είχε υπογράψει δήλωση που να ξεκαθαρίζει τη σχέση του με άλλες εταιρείες για τον ΠΟΥ, ο ίδιος απάντησε: “Ο ΠΟΥ απαιτεί από τους συμμετέχοντες των συναντήσεων, όπως αυτές που πραγματοποιήθηκαν το 2002 και το 2004, να συμπληρώσουν δηλώσεις για σύγκρουση συμφερόντων".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου