Πρώτη η Ιταλία, χώρα μέλος της Ομάδας των 8, εγκατέλειψε την πυρηνική ενέργεια στο 2007 κατόπιν δημοψηφίσματος, μετά την πυρηνική καταστροφή του Τσερνόμπιλ.
Την περασμένη εβδομάδα, η Ελβετία δεσμεύθηκε επίσης να εγκαταλείψει την πυρηνική ενέργεια μέχρι το 2034.
Μετά την πυρηνική καταστροφή στη Φουκουσίμα τον Μάρτιο, η Γερμανία αποφάσισε την άμεση διακοπή μίας σειράς από τους παλαιότερους πυρηνικούς σταθμούς και ξεκίνησε διάλογο για την εγκατάλειψη της πυρηνικής ενέργειας, ο οποίος θα ολοκληρωθεί με επίσημη απόφαση του υπουργικού συμβουλίου στις 6 Ιουνίου.Η Γερμανία, η πρώτη μεγάλη βιομηχανική δύναμη που εγκαταλείπει την πυρηνική ενέργεια, ανακοίνωσε σήμερα (χθές) την απόφασή της να κλείσει τους τελευταίους αντιδραστήρες της το 2022.
Η μεγάλη πλειοψηφία των 17 γερμανικών αντιδραστήρων θα τεθεί εκτός λειτουργίας μέχρι το τέλος του 2021, και οι τρεις τελευταίοι, οι πιο σύγχρονοι, θα λειτουργούν μέχρι το 2022 το αργότερο, ανακοίνωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος Νόρμπερτ Ρέτγκεν, χαρακτηρίζοντας την απόφαση «μη αναστρέψιμη».
Η Γερμανία διαθέτει 17 αντιδραστήρες στο έδαφός της, από τους οποίους οκτώ δεν είναι πλέον συνδεδεμένοι με το δίκτυο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας. Οι οκτώ αυτοί αντιδραστήρες δεν θα επαναδραστηριοποιηθούν, διευκρίνισε ο υπουργός Περιβάλλοντος.
Η Γερμανία θα πρέπει να βρει μέχρι το τέλος του 2022 με ποιόν τρόπο θα καλύψει το 22% των αναγκών της σε ηλεκτρική ενέργεια, που σήμερα καλύπτεται από τους πυρηνικούς σταθμούς.
Η οριστική διακοπή της λειτουργίας των 17 πυρηνικών αντιδραστήρων μέχρι το 2022 αποτελεί επιστροφή στο χρονοδιάγραμμα που είχε ορισθεί στις αρχές της δεκαετίας του 2000 από τον συνασπισμό Σοσιαλδημοκρατών/Πρασίνων.
Στις 23 Μαρτίου, η γερμανίδα καγκελάριος είχε δηλώσει ότι «όσο πιο νωρίς βγούμε από την πυρηνική ενέργεια, τόσο το καλύτερο».
Οι Πράσινοι, η δημοτικότητα των οποίων έχει αυξηθεί κατακόρυφα μετά την καταστροφή στον πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα, επιμένουν στην ανάγκη προσφυγής στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και όχι στις μονάδες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με χρήση του άνθρακα.
Πηγή: ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ από ΑΠΕ-ΜΠΕ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου