Πέμπτη 10 Μαρτίου 2011

"Κέντρα Έξυπνης Εργασίας" - Μια νέα κουλτούρα εργασίας στην Ολλανδία

'Αλλοθι ή Λύση στο πρόβλημα;

Στην ερώτηση πως μπορούμε να διευκολύνουμε τους ανθρώπους να εργάζονται πιο αποτελεσματικά, αποφεύγοντας το κυκλοφοριακό κομφούζιο, επιτρέποντας μια καλύτερη ισορροπία χρόνου στη ζωή τους, μειώνοντας τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα κι επιτρέποντας στις επιχειρήσεις να κάνουν "οικονομία κλίμακος",
η πρώτη απάντηση ήταν "εργασία από το σπίτι", αλλά σύντομα ορισμένοι εργαζόμενοι διαπίστωσαν πως πολλοί παράγοντες, όπως τα παιδιά, η τηλεόραση, τα ψώνια, η κουζίνα διασπούσαν τη συγκέντρωσή τους, ενώ στα αρνητικά προσμετρήθηκε και η μείωση της κοινωνικότητας του εργαζομένου.

Μια νέα απάντηση δίνουν οι Ολλανδοί με ένα νέο μοντέλο που συνδυάζει τον τρόπο της κατ΄ οίκον εργασίας με την εργασία στον εργασιακό χώρο - και αυτός είναι τα «Κέντρα Έξυπνης Εργασίας». Πρόκειται για χώρους εργασίας (εξοπλισμένους με κομπιούτερς και αίθουσες συσκέψεων), που λειτουργούν σε πόλεις ή σε γειτονιές - άρα είναι εύκολα προσβάσιμοι με τα πόδια ή το ποδήλατο, επιτρέπουν την κοινωνικότητα (λόγω της επαφής με τους συμπολίτες ή τους γείτονες), ενώ παρέχουν τις απαραίτητες εργασιακές ευκολίες σε εξοπλισμό και σε ανάγκες καφενείου.
Το μοντέλο αυτό αποδείχθηκε πολύ δημοφιλές και στην Ολλανδία λειτουργούν σήμερα περί τα 100 «Κέντρα Έξυπνης Εργασίας» ενώ νέα Κέντρα ανοίγουν σχεδόν κάθε μήνα. Από τη χρήση τους, εξάλλου, διαπιστώθηκε ότι οι εργαζόμενοι τα επιλέγουν δυό-τρεις φορές τη βδομάδα, ενώ τις υπόλοιπες μέρες συνηθίζουν να οργανώνουν τα ραντεβού τους και τις «εξωτερικές δουλειές» τους και μια-δύο φορές τη βδομάδα να περνούν από τα γραφεία της υπηρεσίας/εταιρείας τους.
Ωστόσο, πρέπει να σημειωθεί ότι το συγκεκριμένο μέτρο προσκρούει σε δύο εμπόδια. Από την πλευρά των εργοδοτών, πολλοί είναι αυτοί που εξακολουθούν να συνδέουν την απασχόληση με τη φυσική παρουσία του εργαζομένου στον χώρο απασχόλησης, ενώ από την πλευρά των εργαζομένων, αρκετοί είναι αυτοί που εξακολουθούν να αντιλαμβάνονται τη δουλειά τους ως φυσική παρουσία σε ένα χώρο εργασίας.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου