Τρίτη 17 Μαρτίου 2015

Το κάλεσμα του κινήματος Blockupy

Με αφορμή το αυριανό κάλεσμα του κινήματος Blockupy για συγκέντρωση στη Φρανκφούρτη ενάντια στη λιτότητα με την ευκαιρία των εγκαινίων των νέων γραφείων-φρούριων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας
παρακολουθείστε ένα video από την ενημέρωση του κινήματος σε συνεδρίαση της ομάδας της GUE/NGL (Ευρωπαϊκή Ενωτική Αριστερά - Βόρεια Πράσινη Αριστερά) στο κτίριο του Ευρωκονοβουλίου, στις Βρυξέλλες.



Το κάλεσμα

Στις 18 Μαρτίου 2015, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) προτίθεται να εγκαινιάσει τα νέα της γραφεία στην Φρανκφούρτη. Το ιλιγγιώδες ποσό των 1.3 δις ευρώ δαπανήθηκε για την κατασκευή αυτών των δίδυμων πύργων 185 μ. ύψους : ένα κανονικό φρούριο οχυρωμένο πίσω από φράχτες και τάφρους. Η εκφοβιστική αυτή αρχιτεκτονική της εξουσίας συμβολίζει περίφημα την απόσταση που χωρίζει τις πολιτικές και οικονομικές ελίτ από τους λαούς. Το προσωπικό της ΕΚΤ καθώς και ο εξοπλισμός των γραφείων έχουν ήδη αρχίσει να καταλαμβάνουν το χώρο. Όμως η μεγάλη τελετή των εγκαινίων- με την παρουσία αρκετών Ευρωπαίων ηγετών και της οικονομικής ολιγαρχίας - ορίστηκε για την Τετάρτη 18 Μαρτίου.

 Ώστόσο, δεν υπάρχει τίποτα που να γιορτάζεται στη λιτότητα και την εξαθλίωση. Χιλιάδες εξοργισμένοι άνθρωποι και αποφασισμένοι ακτιβιστές απ' ολόκληρη την Ευρώπη θα κλείσουν τους δρόμους γύρω από την ΕΚΤ και θα διακόψουν αυτήν τη γιορτή του κεφαλαίου και της εξουσίας, που συμπίπτει με την 144η επέτειο της Παρισινής Κομμούνας. Θα τους χαλάσουμε το πάρτι και θα το μετατρέψουμε σε σημείο σύζευξης υπερεθνικών αντιστάσεων κατά της πολιτικής της κρίσης και των καταστροφικών συνεπειών της, ειδικά για τους λαούς του ευρωπαϊκού Νότου.


Η ΕΚΤ διαδραματίζει ένα σημαντικό ρόλο ως μέρος της επαίσχυντης Τρόικας, η οποία ευθύνεται για τις σκληρές περικοπές, την αυξημένη ανεργία, ακόμη και για την διάλυση της ιατρικής περίθαλψης στην Ελλάδα και σε άλλες Ευρωπαϊκές χώρες. Μαζί με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, η ΕΚΤ έχει προωθήσει τη λιτότητα, τις ιδιωτικοποιήσεις και την επισφάλεια. Δεν δίστασαν καθόλου να εκβιάσουν εκλεγμένες κυβερνήσεις για να επιβάλουν μέτρα που καταργούν κοινωνικά δικαιώματα των λαών.

Καθώς η κρίση εντεινόταν, η ΕΕ ματατράπηκε σε αυτό το ολοένα και πιο αυταρχικό καθεστώς όπου η έλλειψη δημοκρατικής συμμετοχής έχει γίνει κραυγαλέα. Οι φονικοί συνοριακοί έλεγχοι και η αυξανόμενη στρατιωτικοποίηση της εξωτερικής πολιτικής χειροτερεύουν αυτήν την κατάσταση. Δεν μπορούν πια - αλλά και δεν θέλουν κιόλας, να μας εκπροσωπούν. Η κυρίαρχες ελίτ δεν μπορούν πια τίποτα να μας προσφέρουν. Αντίθετα, νέες δυνάμεις ξεπηδούν από κάθε ζωτικό σημείο, και είναι τώρα δικό μας καθήκον να χτίσουμε την αλληλεγγύη και μια πραγματική δημοκρατία στη βάση. Εκείνοι θέλουν τον καπιταλισμό χωρίς τη δημοκρατία, εμείς τη δημοκρατία χωρίς τον καπιταλισμό!

Την ίδια στιγμή, οφείλουμε να έχουμε πλήρη συνείδηση των κινδύνων που παρουσιάζουν ο αυξανόμενος ρατσισμός και η ανόδος της ακροδεξιάς, αυτού του άθλιου υποπροοιόντος της καπιταλιστικής κρίσης. Ενώ η δική τους πρόθεση είναι να υψώσουν κι άλλα εμπόδια στα σύνορα γύρω και μέσα στην Ευρώπη, ο δικός μας στόχος είναι ο ακριβώς αντίθετος : να γκρεμίσουμε τα τείχη της Ευρώπης-Φρούριου.

Είναι βέβαια γεγονός ότι δεν γίνονται πια τόσο συχνά συναντήσεις για τη διάσωση του Ευρώ και τη φερεγγυότητα ορισμένων κρατών-μελών, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι η κρίση πέρασε. Για κάποιες χώρες, η στρατηγική του σοκ συνεχίζεται κανονικά με την εφαρμογή νέων σκληρών μέτρων λιτότητας. Αλλού, παρατηρούμε μία νέα ομαλότητα με κύρια χαρακτηριστικά την αβεβαιότητα και τη φτώχεια. Και στις δύο περιπτώσεις, έχει γίνει σαφές εδώ και πολύ καιρό πως οι πολιτικές που εφαρμόστηκαν κατά την διάρκεια της κρίσης δεν είχαν τίποτα το προσωρινό, αντιθέτως εμφυτεύτηκαν μεθοδικά στους εθνικούς και ευρωπαικούς θεσμούς. Έτσι άνοιξε ο δρόμος για μια νέα φάση, ένα νέο μοντέλο κοινωνίας της επισφάλειας και των πολύ περιορισμένων κοινωνικών δικαιωμάτων. Άλλα δεν θα μείνουμε απαθείς !

Η Γερμανία είναι μία από τις κύριες δυνάμεις που κατευθύνουν τις πολιτικές λιτότητας. Κατά μία έννοια, είναι η καρδιά του κτήνους του ευρωπαϊκού καθεστώτος της κρίσης και ταυτόχρονα το μάτι του κυκλώνα, όπου επικρατεί μια σχετική ηρεμία. Ωστόσο, ο περιορισμός των κοινωνικών δικαιωμάτων, η αυξανόμενη επισφάλεια και η φτώχεια αποτελούν επίσης μία πραγματικότητα στη Γερμανία. Είναι πολλοί οι λόγοι για τον κόσμο που ζει στη Γερμανία που θα έπρεπε να τον κινητοποιήσουν για μία αξιοπρεπή διαβίωση, για ίσα δικαιώματα και για πραγματική δημοκρατία για όλους και για όλες, ανεξάρτητα από την καταγωγή, το φύλο ή την εθνικότητα. Οι δράσεις κατά των εγκαινίων της ΕΚΤ στην Φρανκφούρτη μας προσφέρουν μία εξαιρετική ευκαιρία για να στείλουμε ένα καθαρό μήνυμα αλληλεγγύης σε όλους-όλες τους ακτιβιστές-ίστριες των άλλων χωρών.

Για όλους αυτούς τους λόγους, καλούμε για μια ισχυρή διεθνή συμμετοχή στις δράσεις της 18 Μαρτίου στην Φρανκφούρτη. Πέρα από τη μαζική εκδήλωση ανυπακοής, θα υπάρξει μια ολόκληρη γκάμα από πορείες, μπλόκα και άλλες μορφές δράσης. Οι μέρες του Blockupy 2012 και 2013 ήταν μόνο η αρχή. Η διαμαρτυρία και η αντίσταση θα επιστρέψουν στην Φρανκφούρτη - θα είμαστε πιο πολλοί και πιο αποφασιστικοί παρά ποτέ.

Ποιοί είμαστε 
Είμαστε αγωνιστές-ίστριες από διάφορα κοινωνική κινήματα, μετανάστες, άνεργοι, επισφαλείς εργαζόμενοι, βιομηχανικοί εργάτες-τριες, μέλη κομμάτων, συνδικαλιστές, μέλη του κινήματος κατά της παγκοσμιοποίησης και πολλοί άλλοι από διάφορες ευρωπαϊκές χώρες που θέλουμε να συνδέσουμε τους αγώνες μας και τις δυνάμεις μας πέρα από εθνικά σύνορα. Όλοι μαζί θέλουμε να δημιουργήσουμε ένα κοινό ευρωπαϊκό κίνημα, ενωμένο άλλα και πολύχρωμο, με σκοπό να σπάσουμε το δόγμα της λιτότητας και να χτίσουμε τη δημοκρατία και την αλληλεγγύη στη βάση. Το Blockupy και οι δράσεις στην Φρανκφούρτη δεν είναι είναι παρά μόνο ένα βήμα σ' αυτήν την κατεύθυνση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου