Τρίτη 29 Νοεμβρίου 2011

Μοναδική απειλή για την αρκούδα είναι ο άνθρωπος - Ερώτηση στο Ευρωκοινοβούλιο

Κι ενώ ο Μιχάλης Τρεμόπουλος, ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων φέρνει στο Ευρωκοινοβούλιο το θέμα των συνεχιζόμενων τροχαίων ατυχημάτων με θύματα αρκούδες  (το νέο περιστατικό με θύμα μία μικρή αρκούδα, πρίν δυο εβδομάδες, στον κάθετο άξονα της Εγνατίας Οδού «Σιάτιστας-Κρυσταλλοπηγής» (Ε45) είναι το 12ο  που σημειώνεται από το 2009 ως σήμερα ενώ είναι το 9ο θανατηφόρο τροχαίο για την αρκούδα στο συγκεκριμένο άξονα)
την περασμένη Παρασκευή η Ομάδα Άμεσης Επέμβασης του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ, κατέγραψε τον πιο αποτρόπαιο φόνο αρκούδας στα 19 χρόνια λειτουργίας της Οργάνωσης. Στην ευρύτερη δασική περιοχή Κορεστείων Καστοριάς, ανάμεσα στους οικισμούς Χαλάρας και Αγ. Αντωνίου, βρέθηκε νεκρή αρσενική αρκούδα, ηλικίας 5 ετών που έφερε τραύμα από πυροβόλο όπλο στο κεφάλι. Ακρωτηριασμένα ήταν τα δύο μπροστινά πόδια, γεγονός που αποδεικνύει ότι το ζώο σκοτώθηκε από πρόθεση και τα δύο του πόδια αποτέλεσαν το τρόπαιο της αποκρουστικής πράξης.Την εικόνα φρίκης συμπλήρωνε η αφαίρεση της μουσούδας του ζώου και οργάνων από την κοιλιακή του χώρα.
Το σημείο θανάτου του άτυχου ζώου βρίσκεται σε ημιορεινή αγροτική περιοχή όπου δεν έχει σημειωθεί πρόσφατα καταγγελία για ζημιά από αρκούδα σε αγροτική καλλιέργεια. Στην ευρύτερη δασική περιοχή της Καστοριάς σημειώνονται και τα περισσότερα από τα τροχαία ατυχήματα με θύματα αρκούδες.  Η καφέ αρκούδα παραμένει αυστηρά προστατευόμενο είδος στην Ελλάδα και την Ευρώπη. Ο φόνος και η δημόσια έκθεσή της από τον άνθρωπο, τιμωρούνται από το νόμο, με ποινή φυλάκισης. Ο πληθυσμός της αρκούδας στην Ελλάδα υπολογίζεται στα 350 άτομα.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου