Παρασκευή 16 Σεπτεμβρίου 2011

Μια παράσταση πραγματική πνοή στο θεατράκι της πόλης μας

"Το μόνον της ζωής του ταξείδιον" σε σκηνοθεσία Δήμου Αβδελιώδη
τη Δευτέρα 19 Σεπτέμβρη στις 9 το βράδυ με Ελεύθερη Είσοδο

Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα "Δρόμος της αριστεράς" ο Δήμος Αβδελιώδης λέει:

"Όταν η τέχνη αναζητά την αλήθεια με υψηλά ποιοτικά κριτήρια και μας ενώνει απέναντι σε κοινούς φόβους αλλά και προσδοκίες, τότε ασκεί παιδεία και πολιτική ανώτερη από κάθε άλλη ανθρώπινη δραστηριότητα".

Πρωτογνώρισα τον Δήμο Αβδελιώδη τέλος της δεκαετίας του '80 μέσα από την τρυφερή, νοσταλγική  και πολυβραβευμένη ταινία του "Το δέντρο που πληγώναμε".
Ήταν μέσα της δεκαετίας του '90 όμως όταν παρακολούθησα τη συγκλονιστική Άννα Κοκκίνου στην παράσταση "Μορφές από το έργο του Βιζυηνού", να μονολογεί στη σκηνή και να μεταμορφώνεται, να δίνει ζωή στα κείμενα του Βιζυηνού, να βηματίζει στο ξύλινο πάτωμα κι ο ήχος των βημάτων, οι φωτισμοί κι οι στάσεις του κορμιού της να λένε πολλά περισσότερο από τα λόγια. Ο σκηνοθέτης Δήμος Αβδελιώδης με τη θεατρική διασκευή του είχε δώσει νέο ρόλο για την αφήγηση σαν παράσταση στο θέατρο..
Αργότερα σκηνοθετώντας ασχολήθηκε με τον Βυζάντιο, τον Καραγκιόζη, τον Σοφοκλή, για να ξαναγυρίσει τώρα στο Βιζυηνό και στο "Μόνο της ζωής του ταξείδιον", ένα από τα μνημειώδη κείμενα για τα Ελληνικά γράμματα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου