Δευτέρα 4 Απριλίου 2011

Τι ήθελες και ξύπναγες;

Φέτος ο σχετικά σύντομος αλλά δριμύς χειμώνας κράτησε τις αρκούδες σε χειμέριο ύπνο περίπου 2 μήνες (μέσα Γενάρη-μέσα Μάρτη). Από την περασμένη εβδομάδα όλες οι αναφορές έδειξαν πως με τον ερχομό της άνοιξης οι αρκούδες ξύπνησαν.
Κι από τη στιγμή που ξύπνησαν, αυξημένη πρόκειται να είναι η κινητικότητά τους από τώρα και μέχρι τον επόμενο χειμώνα

 Ετσι το πρώτο τροχαίο με θύμα αρκούδα για το 2011 συνέβη  και πάλι στον κάθετο άξονα της Εγνατίας οδού, Σιάτιστας - Κρυσταλλοπηγής (εκεί που έχουν σημειωθεί και  τα περισσότερα από τα τροχαία ατυχήματα των προηγούμενων ετών) στο 21ο χιλ. Καστοριάς-Νεάπολης, ανεβάζοντας σε 29 τα θανατηφόρα τροχαία ατύχηματα με αρκούδα στην περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας από το 1996 μέχρι σήμερα. Όπως δείχνουν τα στοιχεία της αυτοψίας, το άτυχο ζώο κατέβαινε από το όρος Άσκιο με κατεύθυνση προς το όρος Βόιο και διέσχισε κάθετα το οδόστρωμα με αποτέλεσμα να παρασυρθεί από διερχόμενο αυτοκίνητο για περίπου 40-50 μέτρα. Πρόκειται για ένα μεγαλόσωμο νεαρό αρσενικό ζώο, ηλικίας 6 ετών και βάρους 220 κιλών που κατέληξε ακαριαία από τραύματα που προκλήθηκαν στο κεφάλι και το πίσω δεξί πόδι κατά τη σφοδρή σύγκρουση με το αυτοκίνητο.
 

Το αυτοκίνητο υπέστη μεγάλες υλικές ζημιές ενώ η οδηγός, σοκαρισμένη από το ατύχημα, μεταφέρθηκε ελαφρά τραυματισμένη στο Νοσοκομείο Καστοριάς, χωρίς να διατρέχει κίνδυνο. Το ότι δεν έχει σημειωθεί ακόμη σοβαρός ανθρώπινος τραυματισμός στα πολυάριθμα τροχαία ατυχήματα με αρκούδες των τελευταίων ετών αποτελεί τυχαίο γεγονός.
Το περιστατικό έρχεται να μας υπενθυμίσει ότι ούτε η περίφραξη στον κεντρικό άξονα της Εγνατίας Οδού ολοκληρώθηκε σύμφωνα με τις προδιαγραφές που ο ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ επανειλημμένα έχει προτείνει στις αρμόδιες Αρχές, ενώ η κατασκευή διαβάσεων πανίδας και προστατευτικού φράχτη σε κρίσιμες καθέτους της Εγνατίας, που αποτελούν περάσματα της καφέ αρκούδας, δεν έχει καν δρομολογηθεί.
Πηγή: "ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου