Τρίτη 20 Ιουλίου 2010

Νοσοκομείο φυλακών Κορυδαλλού - Καταγγελίες & Αποχή από το συσσίτιο

Αποχή από το συσσίτιο άρχισαν σήμερα όλοι οι κρατούμενοι στο νοσοκομείο «Αγ. Παύλος» των φυλακών Κορυδαλλού, ενώ ήδη οι κρατούμενοι φορείς του AIDS βρίσκονται στην όγδοη ημέρα αποχής.
Όπως σημειώθηκε το μεσημέρι σε συνέντευξη Τύπου της «Πρωτοβουλίας για τα Δικαιώματα των Κρατουμένων», οι κρατούμενοι στερούνται του δικαιώματος ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης. Μάλιστα, ανέφεραν πως σε πολλούς φορείς του AIDS διακόπτεται σε τακτά χρονικά διαστήματα η θεραπεία λόγω έλλειψης φαρμάκων. Όπως επισημάνθηκε, στο νοσοκομείο, το μοναδικό του είδους στη χώρα, εκτός από οροθετικούς, νοσηλεύονται φυματικοί, καρκινοπαθείς, άνθρωποι με ακρωτηριασμένα μέλη, βαριά καρδιοπαθείς. Όμως, σύμφωνα με την «Πρωτοβουλία για τα Δικαιώματα των Κρατουμένων» η απουσία στοιχειωδών υποδομών υγιεινής έχει ως αποτέλεσμα τέσσερις φορείς του AIDS να έχουν κολλήσει φυματίωση.
Οι συμμετέχοντες στη συνέντευξη ήταν έντονα καταγγελτικοί για τις συνθήκες του νοσοκομείου.
Ο δικηγόρος, πρώην κρατούμενος Χρήστος Νικολιτσόπουλος, μίλησε για τρεις αυτοκτονίες και 13 απόπειρες αυτοκτονίες στους μόλις 3,5 μήνες που ήταν κρατούμενος στις φυλακές Κορυδαλλού. Θυμήθηκε έναν κρατούμενο στο νοσοκομείο «που είχε βρει ένα γυαλί και έκοψε τις φλέβες του μέχρι το κόκαλο. Ακόμη θυμάμαι τα αίματα που γέμισαν τους τοίχους... Εφόσον δεν υπάρχει μέριμνα, ίσως υπάρχει ένα είδος προσδοκίας να συμβεί το περιστατικό. Ισως τελικά κυρίαρχη αντίληψη είναι "άσε να τελειώνουμε μ' αυτούς"».

Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στο σοβαρό πρόβλημα της έλλειψης κλιματισμού στα κελιά και κυρίως στο νοσοκομείο τους καλοκαιρινούς μήνες. Κι αυτό διότι στους ασθενείς δίνουν -ηθελημένα ή αθέλητα- πάρα πολλά χάπια.
Όπως αναφέρθηκε κατά τη διάρκεια της συνέντευξης, η ζέστη δημιουργεί σοβαρότατο πρόβλημα, αφού τα ψυχοτρόπα φάρμακα επηρεάζουν τη θερμορύθμιση και μετατρέπουν αυτόματα τους 20 βαθμούς Κελσίου της εξωτερικής ατμόσφαιρας σε 40 βαθμούς στο σώμα τους. Δεν είναι τυχαίο, όπως σημειώθηκε, ότι τους καλοκαιρινούς μήνες γίνονται οι περισσότερες αυτοκτονίες.
Όπως είπε ο κ. Νικολιτσόπουλος, όταν ήταν ο ίδιος κρατούμενος εκεί, έκανε με υπαλλήλους μια μελέτη και εκτιμήθηκε ότι με 50.000 ευρώ θα λυνόταν σε σημαντικό βαθμό το πρόβλημα του κλιματισμού. Παρόλα αυτά, οι 50.000 ευρώ δεν έχουν βρεθεί ακόμη...

Ο διευθυντής του Ενδοκρινολογικού του νοσοκομείου Κρατικού Νίκαιας Γιάννη Προκόβας σημείωσε χαρακτηριστικά: «Αισθάνομαι ντροπή, ανατριχίλα, όταν ακούω από πρώην κρατούμενους περιγραφές που θυμίζουν Σπιναλόγκα. Πρόκειται για "παρκάρισμα ανεπιθυμήτων" σε ένα χώρο με σοβαρές ελλείψεις σε υλικοτεχνικό εξοπλισμό και υποδομές. Το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό είναι ανεπαρκές, ενώ υπηρετούν ανειδίκευτοι γιατροί με σχέσεις απροσδιορίστου τύπου. Πάγια τακτική αποτελεί το χαπάκωμα, αντί για την εξυπηρέτηση των ιδιαιτέρων αναγκών. Το χαπάκωμα είναι το χαλί κάτω από το οποίο κρύβονται οι ουσιαστικές ανάγκες των ασθενών. Έτσι επιβάλλεται και η γενικευμένη σιωπή».

Αναφερόμενος στον κυριαρχικό ρόλο των σωφρονιστικών υπαλλήλων, ο δικηγόρος Κώστας Παπαδάκης είπε χαρακτηριστικά: «Το σωφρονιστικό σύστημα κάνει κουμάντο στην εκάστοτε ηγεσία του υπ. Δικαιοσύνης, στα επιστημονικά συμβούλια...»
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου